← Tilbake

LARS NOTTO BIRKELAND

Lars Notto Birkeland er en Oslo-basert organist og dirigent. Siden 2014 er han kantor i Akershus Slottskirke og har i tillegg en omfattende frilanskarriere.

LARS NOTTO BIRKELAND

Lars Notto Birkeland er en Oslo-basert organist og dirigent. Siden 2014 er han kantor i Akershus Slottskirke og har i tillegg en omfattende frilanskarriere. Han var kantor i Fagerborg kirke i Oslo 2003-2014, der han var medansvarlig for realiseringen av nytt orgel (Orgelbau Goll, 2007) og den årlige Fagerborg Orgelfestival.

Han hadde debutkonsert i Oslo Domkirke i 1998 og har i mange år vært aktiv som konsertorganist i inn- og utland. Han har flere ganger vært solist med Oslo-Filharmonien i bl.a. Poulencs Orgelkonsert og Saint-Saëns’ Orgelsymfoni og med andre symfoniorkestre, og han har spilt konserter ved Festspillene i Bergen, Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival, Norsk Orgelfestival i Stavanger, Olavsfestdagene i Trondheim m.m. Han er opptatt av å bruke orgelet i samspill med andre musikere og kunstformer, og han har flere samarbeidsprosjekter med ulike sangere, instrumentalister og skuespillere. Han hadde Statens arbeidsstipend 2006-2008, bl.a. for å arbeide med Jehan Alains musikk. Dette resulterte i en kritikerrost CD-innspilling av Alains samlede orgelverker (Simax Classics), og barneforestillingen ”Tusen millioner stjerner og en venn” basert på Alains musikk og Saint-Exupérys fortelling om Den lille prinsen.

Han har også en omfattende bakgrunn som pianist og dirigent. 1993-2005 var han ansatt ved Den Norske Opera som repetitør og kormester. I 2012-2014 var han tilknyttet det norsk-vietnamesiske programmet Transposition der han dirigerte Purcells Dido and Aeneas, Händels Messias og Haydns Skapelsen ved operaen i Ho Chi Minh City. I 2014 dirigerte han barneoperaen Askepott av P. Maxwell Davies på Den Norske Opera & Ballett. I Akershus Slottskirke gjennomfører han for tiden en serie med alle J. S. Bachs solokantater.

Han underviser også i klaver- og partiturspill for dirigenter på Norges musikkhøgskole og dirigerer kammerkor med vokalstudentene på høyskoleavdelingen ved Barratt Due musikkinstitutt.

Han er utdannet ved Norges musikkhøgskole der han studerte orgel med Harald Herresthal. Videre orgelstudier med Kåre Nordstoga i Oslo og Guy Bovet i Sveits, foruten en rekke mesterklasser med bl.a. Marie-Claire Alain, Luigi Ferdinando Tagliavini, Jon Laukvik, Lionel Rogg m. fl.