Festivalprogram BIOF 2022

Det er med stor glede vi ønsker velkommen til nok en festival! I år feirer BIOF hele 20 års jubileum, helt fra starten med orgelinnvielsen i Rønvik kirke i 2002 til årets festival i 2022. Vi feirer jubileumsåret med ny kunstnerisk leder, Hanne Kuhlmann som er domkantor i Vor Frue kirke i København. Og det blir stor åpningskonsert med sammensatte artister, der det hele startet, nemlig i Rønvik kirke. Endelig kan vi ta i mot publikum uten tanke på pandemi, med flotte artister fra både inn- og utland, konserter, fagdager og kurs. Akkurat slik vi helst vil, der musikken står i sentrum og ikke redselen for et virus.

ONSDAG 9. NOVEMBER

11.00

Bodø domkirke

Fagdager for kirkemusikere (forflytter til Hunstad kirke etter lunsjkonserten)

12.00

Bodø domkirke

Orgel på onsdag - lunsjkonsert med Ole Johan Monsen, masterstudent ved konservatoriet i Tromsø.  

19.00

Rønvik kirke

Åpningskonsert. Hanne Kuhlmann, Bjørn Andor Drage, Mikael Rønnberg, Ole Johan Monsen, Aslak Ifflanb, Svein Malmbekk.

TORSDAG 10. NOVEMBER

09.00
Hunstad kirke Fagdager for kirkemusikere
11.00
Hunstad kirke Kirkemusikk - kurs for ungdom
13.00
Hunstad kirke Lunsjkonsert med studenter           
14.00
Bodø domkirke Mesterklasse med Isabelle Demers
18.00
Hunstad kirke Orgelkonsert med Shin-Young Lee
20.00
Bodø domkirke Orgelkonsert med Isabelle Demers

FREDAG 11. NOVEMBER

09.00
Kirkemusikk - kurs for ungdom
13.00
Bodin kirke Lunsjkonsert med studenter            
14.00
Hunstad kirke Mesterklasse med Shin-Young Lee
19.00
Bodø domkirke Orgelkonsert med Hanne Kuhlmann
21.00
Rønvik kirke "MiN Franck" - Konsert med MiN-ensemblet. Cécar Francks Klaverkvintett i f-moll samt Sonate for fiolin og klaver i A-dur.

LØRDAG 12. NOVEMBER

09.00
Kirkemusikk - kurs for ungdom
10.00 - 13.00
Orgelsafari
10.00
Barnas Orgelfest
16.00
Hunstad kirke Ungdomskursets konsert                
18.00
Bodø domkirke

Ridder Blåskjeggs Borg

Hege Høisæter - mezzosopran, Magne Fremmerlid - bassbaryton, Lars Notto Birkeland - orgel, Thormod Rønning Kvam - klaver. Ivar Tindberg, regi, Kyrre Heldal Karlsen, lys og videodesign.

20.00
Beddingen kulturhus

Marja-Liisa Orgelsuite

Musikere: Marian Torset, Lena Jinnegren, Leija Lautamaja, Jouko Kyhälä, Kristina Bergstrøm, Janne Strömstedt. Komponist: Marian Torset. Koreograf: Sigurd Johan Heide, Kartellet. Produsent: Terje Foshaug, Folkemusikk Nord.

SØNDAG 13. NOVEMBER

09.00
Kirkemusikk - kurs for ungdom
11.00
Festivalgudstjenester i byens kirker. Ungdomskurset spiller i Rønvik kirke. I Bodø domkirke medvirker Bodø domkor og solist Una Kristin Sagatun Kristjansdottir.
13.00
Rønvik kirke Lunsjkonsert med studenter               
18.00
Bodin kirke Avslutningskonsert med Bjørn Andor Drage. Kino-orgelkonsert med visning av av filmen "Shoulder Arms" av Charlie Chaplin.

Vi ønsker velkommen til en herlig miks av musikere, kursdeltagere, studenter og publikum.

- og fantastiske opplevelser i våre vakre kirker!

Vi har hentet et kremlag av artister: Vår kunstneriske leder Hanne Kuhlmann domkantor i Vor Frue kirke i København, Isabelle Demers, konsertorganist og associate professor i orgel ved McGill University i Quebeck/Montréal samt verdensomspennende konsertorganist Shin-Young Lee fra Paris er blandt hovedartistene på festivalen.

Vi markerer også 200-års jubileet til en av orgellitteraturens virkelig store komponister, nemlig Cécar Franck. Musikk i Nordland, som selv er 30-års jubilant, gjester festivalen med MiN-ensemblet. På konserten, som har fått navnet "MiN Franck", spiller de hans kjente klaverkvintett i f-moll samt hans sonate for fiolin og klaver i A-dur. Også flere av artistene vil spille verker av Franck, og på årets mesterklasser er det god anledning til å få veiledning i Francks musikk.

Nytt av året er en operaproduksjon! Du kan få oppleve Béla Bartoks mørke og monumentale opera "Ridder Blåskjeggs borg" som iscenesatt kammermusikk, transkribert for orgel og klaver i ny, norsk oversettelse. Organist Lars Notto Birkeland og pianist Thormod Rønning Kvam står bak produksjonen, og med seg har de Hege Høisæter og Magne Fremmerlid. Kyrre Heldal Karlsen står for lys -og videodesign, og Ivar Tindberg på regi.

På Beddingen, Bodøs nye kulturhus i molorota kan du få med deg en unik opplevelse lørdag kveld - De ble hindret av flystreiken i 2019, så kom en pandemi i 2020 og 2021, men NÅ kommer de endelig hit med Marja-Liisa orgelsuite! Seks organister fra Norge, Sverige og Finland, med hvert sitt sammenleggbare trøorgel, spiller musikk skrevet Marian Torset. Orgelsuiten er noe midt mellom konsert og forestilling, og de lover et lydbilde du aldri før har opplevd.

Med andre ord et stjernelag av flinke artister finner veien til Bodø denne helgen. Og i tillegg blir det som vanlig fagdager for kirkemusikere, kurs for barn og ungdom, og  studenter fra kirkemusikkutdanningene i Tromsø og Oslo. Studentene spiller bl.a.  tre gratis lunsjkonserter, deltar på faglig program og mesterklasser. Lørdag formiddag kan alle som vil få bli med på en orgelsafari  - vi besøker byens små gjemte perler, nemlig små orgler du kanskje ikke visste om rundt om i Bodø by, og får en demonstrasjon av orglenes unike kvaliteteter.

Vår egen professor i kirkemusikk Bjørn Andor Drage avslutter årets festival med kino-orgelkonsert. Drage improviserer til stumfilm på det flotte orgelet i Bodin kirke. 

Med dette håper vi å ha noe å by på for enhver smak, og feirer orgelet, instrumentenes dronning, sine utallige muligheter. 

Vi ønsker hjertelig velkommen på konsert!