MiN Franck - Rønvik kirke

Det er vanskelig å ikke la seg berøre av César Francks klaverkvintett i f-moll Musikken er kraftfull og emosjonell, med intens dynamikk som spenner fra det svakeste svake til det sterkeste uttrykk.

Fredag kveld avsluttes med kammermusikk i Rønvik kirke.Vi markerer 200-års jubileet til en av orgellitteraturens virkelig store komponister, nemlig Cécar Franck. Musikk i Nordland, som selv er 30-års jubilant, gjester festivalen med MiNensemblet som spiller hans kjente klaverkvintett i f-moll samt hans sonate for fiolin og klaver i A-dur. Solist på fiolin er det unge talentet Victoria Lewis med Sergej Osadchuk på klaver.

Fredag 11. november kl. 21.00
BILLETTER HER:

César Franck (1822-1890) arbeidet som organist og lærer på konservatoriet i Paris og var under sin levetid relativt ukjent som komponist. Som komponist arbeidet Franck periodevis, og i begynnelsen av karrieren skrev han mest monumentale verk som oratorier og operaer. Det siste tiåret i Francks liv var hans mest kreative periode. Både klaverkvintetten og fiolinsonaten ble komponert i denne perioden.

Fiolinsonaten var en bryllupsgave til den kjente fiolinisten og komponisten Eugène Ysaye. Sonaten er preget av Francks fascinasjon over Rickard Wagners kromatikk, som han hadde fått oppleve gjennom innledningen til Wagners opera Tristan og Isolde. Det sangbare temaet i fiolinstemmen i første sats preger hele sonaten. Andre satsens dramatikk leder deretter videre til resitativet, som er ganske fritt, både i struktur og uttrykk. Til slutt konkluderes verket i fjerde sats med temaet i kanon med fiolin og klaver.

César Francks bruk av dynamikk i klaverkvintetten gjør musikken tidvis eksplosiv. Komponisten Nadia Boulanger har uttalt om verket at «ingen kammermusikkverk har flere PPP eller FFF». Harmonikken «vandrer» gjennom verket, noe ikke alle var like begeistret over ved urfremføringen.  Klaverkvintetten var tilegnet og ble fremført med Camille Saint-Saëns ved klaveret, som etter siste akkord forlot scenen uten å ta imot applaus. Selv om klaverkvintetten fikk en skandaløs urfremføring, regnes klaverkvintetten i ettertid som banebrytende for fransk kammermusikk.

Medvirkende:

Tor Johan Bøen, fiolin

Victoria Lewis, fiolin og solist

Lazar Miletic, bratsj

Hans-Urban Andersson, cello

Sergej Osadchuk, klaver

Victoria Lewis

er 21 år gammel og studerer bachelor ved Barratt Dues musikkinstitutt for Stephan Barratt-Due. Hun er mangfoldig prisvinner og har vært finalist i store konkurranser, som Thomas & Evon Cooper konkurransen i USA og Ungdommens musikkmesterskap 2022. Victoria er en del av det 4-årige talentutviklingsprogrammet Spire, som er en del av Bodø 2024 og Nordland Musikkfestuke.  Hun er hyppig å se på landets store festivaler, og i de norske orkestrene, blant annet Det Norske Kammerorkester, Bergen Filharmoniske Orkester, Ensemble Allegria og Operaorkesteret ved DNOB. Victoria er mottaker av Asker kulturpris, Drømmestipendet og støtte fra Tom Wilhelmsen fond. Victoria spiller på en vakker Bernadel fra 1856, generøst utlånt av Ole Kirkeby. 

MiNensemblet

er den utøvende delen av Musikk i Nordland. MiNensemblet skaper store opplevelser på små steder. De har et bredt og spenstig repertoar, er opptatt av kvalitet og kunstnerisk fornyelse, og opptrer med ulike besetninger fra duoer til fullt ensemble.

«Målet er å skape store musikkopplevelser på små steder. Musikk i Nordland skal være en av bærebjelkene for kulturlivet i regionen»

Vicktoria Lewis