Avslutningskonsert: Kino-orgelkonsert med Inger-Lise Ulsrud
Vår kunstneriske leder, prof. Inger-Lise Ulsrud fra Norges Musikkhøgskole avlutter årets festival med kino-orgelkonsert i vakre Bodin kirke. "Historien om en gut" er virkelig et smykke fra norsk filmhistorie - en nydelig stumfilm fra1919 som passer for hele familien. Og det hele med vakkert tonefølge av Ulsrud, som improviserer til filmen på det flotte orgelet i Bodin kirke.
Nasjonalbiblioteket har i år samlet og ny-utgitt det som er bevart av norsk spillefilm fra 1910-årene, og blandt dette finner man denne perlen av en film:
Historien om en gut.
Filmen står i en klasse for seg selv blant de tidlige bevarte norske stumfilmene. Regissøren Peter Lykke-Seest, opprinnelig forfatter, var en av norsk spillefilms første store pionerer. Han startet sitt eget filmselskap, Christiania Film Co., i 1916 og bygget til og med det første forsøket på et norsk filmatelier, på Bygdøy utenfor Oslo. Hele ni filmer klarte Lykke-Seest å få laget i en raptusperiode på tre år. Alle disse filmene, uten den siste, HISTORIEN OM EN GUT, er gått tapt i dag. Men denne var til gjengjeld en av hans mest suksessrike, også internasjonalt. Lykke-Seests meget unge sønn, Esben, som spilte hovedrollen, fikk til og med tilbud fra Hollywood. Det tok han imidlertid ikke i mot. Heller ikke faren kom til å forfølge filmdrømmen ytterligere etter dette, for den finansielle suksessen var ikke proporsjonal med den folkelige. Han gikk tilbake til sitt forfattervirke, og Christiania Film Co. var snart en saga blott. Men HISTORIEN OM EN GUT kan fortsatt gjenses som en nokså primitiv, men sjarmerende og energisk vareleveranse fra urtiden i norsk film. Og lille Esben Lykke-Seests kameratekke er det ingen grunn til å diskutere.
Historien om en gut handler om unggutten Esben, spilt av filmskaperens sønn Esben Lykke-Seest, som uforskyldt blir anklaget for tyveri. Esbens far tror ham ikke, og i skuffelse rømmer han hjemmefra. Han kommer i kontakt med en rekke ulike miljøer, og rømmer til slutt fra en røverbande som etter en dramatisk jakt blir fanget av politiet. Esben vender hjem, og får vite at faren har fått rede på at han er uskyldig.
Biroller ved Hans Ingi Hedemark og Emil Schibbye, og foto ved Carl Gustav Söderström.
-------------------------
Inger-Lise Ulsrud er professor i orgel og orgelimprovisasjon ved Norges Musikkhøgskole, og kantor i Uranienborg kirke i Oslo. Utdannet ved Norges Musikkhøgskole (kirkemusikk), Hochschule für Musik und Darstellende Kunst i Frankfurt am Main (diplomeksamen som konsertorganist), Stockholm (orgelimprovisasjon) og Düsseldorf (Messiaen). I 1991 ble hun prisvinner ved improvisasjonskonkurransen i Altenberger Dom, og i 1996 debuterte hun i Oslo konserthus.
I tillegg til omfattende konsertvirksomhet i Russland og store deler av Europa, har Ulsrud regelmessig gitt mesterklasser i inn- og utland. Hun har også medvirket til flere CD-innspillinger og solo CD-er, bl.a. Olivier Messiaen: Early organ works og Meditatio: to orgelsykluser av Kjell Mørk Karlsen.
Inger-Lise Ulsrud har innehatt en rekke verv som medlem av Koralbokkomitéen, i tilknytning til utgivelsen av Norsk Salmebok 2013. Hun har vært jurymedlem ved Kungliga Musikaliska Akademien, styremedlem i Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival og i Oslo orgelfestival. Hun er også benyttet som jurymedlem ved internasjonale orgelkonkurranser. I tillegg har hun vært leder av kirkemusikkavdelingen ved Norges Musikkhøgskole i en årrekke. Hennes fagbok i orgelimprovisasjon En improvisators betroelser utkom på Cantando Musikkforlag høsten 2018.
I 2020 og 2021 er hun Bodø Internasjonale Orgelfestivals kunstneriske leder, og det er vi veldig stolte av!!